Julkalendern lucka 18: Tolkarnas arbetssituation

I det här inlägget kommer vi att lyfta en del av de kommentarer som vi fick då vi skrev om de stora vinster som de privata tolkbolagen gör. Inlägget (som ni kan läsa HÄR) fick 15 kommentarer, mycket läsvärda. Kommentarerna handlade framförallt om tolkarnas arbetssituation, och det är också det vi ska fokusera på idag.

Roligast av kommentarerna som vi fick var dock denna:

#11 - 2015-05-29 21:33:54 - Anonym:
OBS!!!! DET ÄR EN TOLKCHEF I ÖREBRO SOM SKRIVIT I BLOGGEN. HAN TJÄNAR SJÄLV +50 TKR I MÅNADEN OCH DRIVER LUKURATIVT FÖRETAG VID SIDAN. EJ EN TOLKANVÄNDARE! 

Vi skrattar fortfarande åt den. Okej, Anonym, vi säger så.

 

Nedan publicerar vi ett urval av de kommentarer som inlägget fick.

#2 - 2015-05-29 06:11:37 - Anonym:
Hej!

Jag jobbar som tolk, och sökte jobb hos både tsp AB och stab för några år sen. Deras ingångslöner låg då på 19000 och inga kollektivavtal. Efter 4 års utbildning, tidigare arbetslivserfarenhet, samt är flytande i fem språk. Jag började hos ett av dem. Lönen räckte inte till att äta ute på tunnelbanan som jag blev tvungen till eftersom det var så kort om tid mellan uppdragen. (+Sthlm är dyrt!)Vissa av mina kollegor som jobbat i många år hade inte råd att köpa vinterkläder till sina barn, eftersom deras lön fortfarande var så låg. Svaret från företagen är alltid: det går inte så jättebra just nu, så vi får avvakta med lönehöjningen.

Jag har bytt stad pga detta och har nu lite bättre lön och lite bättre villkor, och jag tycker detta är en väldigt intressant diskussion! Många tolkar som hunnit bli riktigt bra väljer att byta karriär eftersom det ser ut såhär. Då byter de bara ut en mot en ny-examinerad tolk. Det är ett hot mot både tolk-kvaliteten och vår arbetsmiljö. Även den moraliska aspekten är viktig. Bra ni tar upp det!

#3 - 2015-05-29 08:31:42 - Anonym :
19? Isf har dom höjt ingångslönerna tidigare låg dom på 17 ca. Jag har hört om tolkar som får bostadsbidrag och som inte vågar skilja sig pga att dom inte komma kunna försörja sig. Ingen förberedelsetid eftersom det är ens eget anseende som man riskerar så sitter tolkar på fritiden och läser in material. listan kan göras lång

#4 - 2015-05-29 08:37:08 - Anonym :
Yrket är inte anpassat så att du ska kunna ha barn heller. Du måste iprincip gå ner i arbetstid för att få tiden att gå ihop på vilket bolag du än väljer. Därför många välja att hoppa av och göra annat efter föräldraledigheten. Det finns tolkar som bor med två barn i en tvåa pga har inte råd ge barnen eget rum.

Tolkar nog vill fortbilda sig men hur tacksamt känns det att satsa på ett yrke som i stort sett fortfarande känns som välgörenhetsarbete och om man sätter sig emot byts man ut mot en ny-examinerad som anonym ovan säger

#7 - 2015-05-29 11:33:12 - Anonym:
Jobbade en hel nyårsafton en gång utan mat/tolk

#12 - 2015-05-30 09:29:55 - Tacksam:
Jag skulle inte rekommendera någon att bli tolk i nuläget. Även om ingångslönen höjts till ca 19-20tusen beroende på bolag så ligger löneutvecklingen fortfarande (om man har tur) på ca 2% vilket är skamligt. Somliga blir helt utan ökning och du kan inte göra något för att påverka siffrorna.

Kommentarerna talar tydligt för att många tolkar upplever en tuff arbetssituation med en lön som släpar långt efter. Många tolkbolag saknar dessutom generellt kollektivavtal vilket gör att tolkarnas möjligheter att gemensamt förhandla sig till bättre arbetsvillkor är väldigt små. Kollektivavtal leder till högre lön och bättre villkor för anställda – tex får de flesta med kollektivavtal längre semester, högre pension, bättre föräldraledighetsförmåner och rätt till övertidsersättning.  

Statskontorets översyn av tolkutbildningarna (som vi skrev om HÄR) konstaterade också på ett flertal ställen att många tolkar upplever att det är svårt att försörja sig som tolk, och många måste ha ett till jobb vid sidan av för att kunna klara sig. Men medan utredarna drar slutsatsen att det måste bero på att tolkarna får för få tolktimmar (då syftar de gissningsvis framförallt på frilansare) drar vi slutsatsen att det beror på att lönen är skamligt låg (eftersom vi vet att efterfrågan på tolkar ÄR hög, det är pengar som saknas). 

Det ställs högre och högre kompetenskrav på teckenspråkstolkar, vilket vi tycker är helt rimligt, men då måste lönenivån följa med.

Till alla teckenspråkstolkar, här är ett öppet meddelande till er från oss: Om ni går samman i ett gemensamt löneuppror liknande sjuksköterskestudenternas ”inte under 24000” (som nu är ”inte under 25000”) så kommer vi backa er!! Ni gör ett grymt jobb, och er kompetens och kunskap efter fyra års studier och arbetslivserfarenhet måste värderas högre.  

Allmänt | |
Upp