Tolkbolag som tar ut miljoner i vinst

Tolkbolag som tar ut miljoner i vinst

Tolksituationen idag:

Upphandlingarna hos landstingen gör så att priserna måste pressas ned med försämrade villkor för tolkarna som följd.

Tolk till arbetsplatsen måste bekostas av arbetsgivaren såvida inte det handlar om utbildning, då får kan man få 50 000 kr från AF under förutsättning att man registrerar sig som arbetssökande med nedsatt förmåga hos AF. Oavsett bägge fallen så måste arbetsgivaren be om offert från tolkbolagen. 

Vi upplever alltså idag att tolkarna har usla villkor samt att vi döva måste kämpa för att kunna få tolk framför allt till arbetslivet.

Nu har det kommit till vår kännedom att de största tolkbolagen i Stockholm tagit ut miljoner i vinst. Är detta OK?

Här publicerar (och förklarar) vi siffrorna.

De två största bolagen i Stockholm är TSP AB, som ligger etta i turordningslistan och Stockholmstolkarna AB (STAB) som ligger trea i turordningslistan:

 

 

 

Kommentar:

 

Vinsten kan användas antingen som utdelning (= pengar till aktieägare) eller som avsättning till moder- eller dotterbolag.

STAB har haft utdelning endast åren 2009 och 2011, övriga år avsattes vinsten till moderbolaget (läs nedan).

 

Delar av STAB:s tidigare vinster avsattes till moderbolaget Pavarottan (där STAB:s tidigare VD Kerstin Björk satt i styrelsen) fram till 2011 då aktierna i STAB såldes till Fab4.

Vid det året hade Pavarottan 17 miljoner i tillgångar.

Samma tid startades Fab4 med följande fyra i styrelsen: ordförande Hanna Sofia Lindfors och ledamöterna Lisbet Marianne Holm, Priscilla Nuria Ferrera och Ulrika Elisabeth Kellerman.

Delar av STAB:s vinster har därefter avsatts till detta bolag som idag har ca 11 miljoner i tillgångar.

De övriga tolkbolagen som ligger bland de främsta i turordningslistan (LW tolkservice AB, Avantii och JC Tolk) uppvisar uppgifter som inte är anmärkningsvärda på samma sätt som de två ovan nämnda.

 

 
 
 
 

 

 

Källa: Skärmdumpar från allabolag.se

DE STÖRSTA:

Stockholmstolkarna AB

http://www.allabolag.se/5564499456/AB_Stockholmstolkarna_STAB


Moderbolag till Stockholmstolkarna AB

http://www.allabolag.se/5568613896/Fab4



TSP AB  

http://www.allabolag.se/5567109144/Tolkservice_profession_TI_AB

 

ÖVRIGA:

Avanti - http://www.allabolag.se/5567700462/Avanti_teckensprakstolk_AB


LW Tolk - http://www.allabolag.se/5567612170/LW_Tolkservice_AB


JC Tolk AB - http://www.allabolag.se/5567260855/JC_tolk_AB   

 

Syftet med det här inlägget är att visa hur det ser ut och uppmana till diskussion kring tolkföretagarnas vinst och tolkarnas löner. 

Dags att bojkotta vissa bolag? 

/ Dövhallen 

 

 

 

 

 

 

Allmänt | |
#1 - - Anonym:

Who?

#2 - - Anonym:

Hej!
Jag jobbar som tolk, och sökte jobb hos både tsp AB och stab för några år sen. Deras ingångslöner låg då på 19000 och inga kollektivavtal. Efter 4 års utbildning, tidigare arbetslivserfarenhet, samt är flytande i fem språk. Jag började hos ett av dem. Lönen räckte inte till att äta ute på tunnelbanan som jag blev tvungen till eftersom det var så kort om tid mellan uppdragen. (+Sthlm är dyrt!)Vissa av mina kollegor som jobbat i många år hade inte råd att köpa vinterkläder till sina barn, eftersom deras lön fortfarande var så låg. Svaret från företagen är alltid: det går inte så jättebra just nu, så vi får avvakta med lönehöjningen.
Jag har bytt stad pga detta och har nu lite bättre lön och lite bättre villkor, och jag tycker detta är en väldigt intressant diskussion! Många tolkar som hunnit bli riktigt bra väljer att byta karriär eftersom det ser ut såhär. Då byter de bara ut en mot en ny-examinerad tolk. Det är ett hot mot både tolk-kvaliteten och vår arbetsmiljö. Även den moraliska aspekten är viktig. Bra ni tar upp det!

#3 - - Anonym :

19? Isf har dom höjt ingångslönerna tidigare låg dom på 17 ca. Jag har hört om tolkar som får bostadsbidrag och som inte vågar skilja sig pga att dom inte komma kunna försörja sig. Ingen förberedelsetid eftersom det är ens eget anseende som man riskerar så sitter tolkar på fritiden och läser in material. listan kan göras lång

#4 - - Anonym :

Yrket är inte anpassat så att du ska kunna ha barn heller. Du måste iprincip gå ner i arbetstid för att få tiden att gå ihop på vilket bolag du än väljer. Därför många välja att hoppa av och göra annat efter föräldraledigheten. Det finns tolkar som bor med två barn i en tvåa pga har inte råd ge barnen eget rum.
Tolkar nog vill fortbilda sig men hur tacksamt känns det att satsa på ett yrke som i stort sett fortfarande känns som välgörenhetsarbete och om man sätter sig emot byts man ut mot en ny-examinerad som anonym ovan säger

#5 - - Anonym:

Men hur mycket av överskott är vinst? De företaget jag jobba på har liknande siffror men som ekonom vet jag det inte går så bra och cheferna tjänar inte så mycket.

#6 - - Anonym:

Omsättningstillgångar minus kortfristiga skulder får du fram ett brutto resultat därefter kan du bedöma hur det går för företaget. Resultat före bokslutsdispositionerna...dvs avsättningar till period.fond och lämnade koncernbidrag

#7 - - Anonym:

Jobbade en hel nyårsafton en gång utan mat/tolk

#8 - - Anonym :

Är alla anställda tolkar skrämda till tystnaden? Varför är det inget som vågar säga något? Flera tolkar är medlem i deafhoodgruppen

#9 - - Anonym:

Det är ju en bra möjlighet att berätta sina erfarenheter här och vara Anonym...dags för positiva förändringar!

#10 - - Anonymn:

Vad är ingångslön nuförtiden? ska man bli tolk eller inte

#11 - - Anonym:

OBS!!!! DET ÄR EN TOLKCHEF I ÖREBRO SOM SKRIVIT I BLOGGEN. HAN TJÄNAR SJÄLV +50 TKR I MÅNADEN OCH DRIVER LUKURATIVT FÖRETAG VID SIDAN. EJ EN TOLKANVÄNDARE!

#12 - - Tacksam:

Jag skulle inte rekommendera någon att bli tolk i nuläget. Även om ingångslönen höjts till ca 19-20tusen beroende på bolag så ligger löneutvecklingen fortfarande (om man har tur) på ca 2% vilket är skamligt. Somliga blir helt utan ökning och du kan inte göra något för att påverka siffrorna.

#13 - - Anonym:

Hej igen, det var jag som skrev det andra inlägget.
Ja, många tolkar är med i/läser deafhood-gruppen. Jag tror att många av oss ser det som ett sätt att hålla sig uppdaterad med vilka frågor som är aktuella i dövvärlden, vad som händer i olika delar av sverige, samt tar in kritik. En typ av fortbildning faktiskt. Jag kan bara prata för mig själv, men jag har en känsla av att många tolkar har respekt för tolkningsföreträdet i gruppen och därför bara läser utan att kommentera. Hörande, tolkar eller ej, ska inte ta upp mer plats än nödvändigt i sådana separatistiska rum.
Med det sagt så finns det en hel del att säga om företagen och även om hur olika tolkcentraler sköter sina verksamheter. Det vore intressant med något slags forum för detta.

#14 - - Priscilla, Lisa, Lisbet och SOfia:

Vi, Priscilla, Sofia, Lisbet och Lisa, som är teckenspråks- och dövblindtolkar och sedan några år tillbaka driver AB Stockholmstolkarna STAB vill gärna beskriva hur vi ser på en del av det som diskuteras.

AB Stockholmstolkarna STABs affärsidé är att erbjuda kvalitativ tolkservice till döva, vuxendöva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Vi som idag driver företaget har tillsammans levt för- och med teckenspråket, för att vi älskar det vi gör. Vi tror och hoppas att det vi gör tillsammans med våra anställda gör skillnad – att vi kan göra det ännu bättre.

Vi är ett av många vinstdrivande företag som arbetar inom kultur-, språk- och välfärdssektorn. Ett vinstdrivande företag har alltid som mål att skapa vinst – vilket vi tror är nödvändigt för att kunna vara långsiktiga, utveckla verksamheten, investera och uppnå hög kvalitet. Vi förstår att man kan se det som att vi som tolkar tjänar pengar på våra tolkanvändares behov. På samma sätt som man kan se att kollektivtrafiken tjänar pengar på medborgarnas behov av att förflytta sig och läkare tjänar pengar på att människor bli sjuka.

Det har alltid varit STABs mål att erbjuda tolkar med god kompetens och hög kvalitet. Vi har värnat om att ha en god kontakt och dialog med tolkanvändarna och så gott vi kunnat tillmötesgå tolkanvändarnas önskemål och behov. Varje dag försöker vi på bästa sätt se till att alltid ha rätt tolk på rätt plats så att både tolkanvändare och tolkar ska känna sig trygga i tolksituationen och vi har ett väl inarbetat sätt att ta hand om och skola in nyanställda tolkar. Vi har haft ett gott rykte inom branschen inte minst tack vare våra duktiga och erfarna tolkar men också på grund av företagets värderingar och hårda arbete för att uppnå de mål vi satt upp. När vi för några år sen gick från att vara anställda teckenspråks- och dövblindtolkar till att själva driva företaget – tog vi på oss ett stort ansvar. Det var lite läskigt och mycket utmanande – men vår passion för vår yrkesroll och vårt uppdrag gav oss riktning. Vi har ett stort ansvar för våra anställda, våra kunder, vårt företag och investerar därför vår tid, vårt engagemang och våra privata pengar utan att vi från början visste om vi skulle få någonting tillbaka. Med detta som bakgrund tycker vi att det är rimligt att som ägare och företagsledare, som tar en risk med sina besparingar och lån, får viss avkastning på de investeringar vi gör och har gjort.

Nu har det publicerats inlägg på Dövhallen och Facebook där det finns antaganden och rykten som gör att vi vill förklara hur vi ser på det och hur vår verksamhet är uppbyggd.

För ett företag i vår storlek (38 anställda) är det oerhört viktigt med långsiktighet och en stabil ekonomisk grund. Det har vi byggt upp genom en buffert i STAB och genom avsättningar till moderbolaget Fab4.

Eftersom vi hela tiden behöver förhålla oss till upphandlingar med begränsade avtalstider har vi ingen garanti på inkomst efter det att avtalstider löpt ut. Stockholms läns landsting är den enskilt största kunden hos oss och vid den händelse att vi skulle förlora ett avtal av den storleken skulle det snabbt leda till att vi behöver tillgång till den buffert vi byggt upp. Vi har fasta kostnader (löner, semesterlön, sjuklön pensionsspar, försäkringar, arbetsgivaravgifter hyra, telefonabonnemang osv) på ca.1,9 miljoner kronor per månad. Även en buffert som kan se stor ut, går snabbt åt i en sådan situation. På tre månader skulle kostnaden uppgå till nästan sex miljoner kronor.

Vi tror på att driva en långsiktig verksamhet – vilket innebär att vi vill skapa en trygghet för våra tolkanvändare, våra uppdragsgivare och för oss som arbetar här. Vi tror att vi hela tiden behöver fortsätta att investera i kvalitet och att utveckla oss och vårt sätt att arbeta. För att alltid kunna vara den bästa samarbetspartnern för våra tolkanvändare och kunder.
Vi tolkar som idag driver och äger företaget har utöver tolkrollen även ett omfattande ansvar för företaget, vilket kräver att vi är tillgängliga i princip dygnet runt. För det ansvaret tar vi ut
marknad

#15 - - Priscilla, Lisa, Lisbet och Sofia:

...För det ansvaret tar vi ut
marknadsmässiga löner i linje med det ansvar och de arbetsuppgifter vi har, men som inte är i närheten av den storlek det nu spekuleras i.

I de siffror som Dövhallen tagit fram från allabolag.se kan man också tydligt se att vi som ägare av STAB (som också är styrelseledamöter) varken tagit ut några styrelsearvoden eller höga utdelningar.

Tolkarna som arbetar på STAB har mellan 1-30 års erfarenhet och de högst betalda tolkarna hos oss har över 30 000 kr i månadslön. Även om lönen är en viktig del av det som värderas av en anställning, så upplever vi att det är så mycket mer som värderas i form av förmåner, utvecklingsmöjligheter, kollegor, typ av uppdrag, tider, tillgänglighet osv. Våra ingångslöner ligger på 20.000 kr/21.000 kr under/efter provanställning. Utöver detta betalar STAB in till tjänstepension, sjukförsäkring och självklart de obligatoriska försäkringar som arbetsgivare enligt lag ska betala.

För att behålla god kompetens och kvalitet satsar vi mycket på fortbildning och tolkarna har goda möjligheter till att delta i de fortbildningsmöjligheter som finns på marknaden. Oftast sker detta i en kombination där STAB står för kostnaden och del av arbetstid, och tolken bidrar med att studera till viss del utanför arbetstid. Allt detta tillsammans tror och hoppas vi fortsätter att utveckla, motivera och attrahera de bästa tolkarna.

Avslutningsvis tycker vi att det är viktigt att alla som jobbar som tolkar ska kunna få en rimlig ersättning för sitt arbete och att företag inom branschen ska kunna utvecklas och hänga med i utvecklingen i framtiden. Vi som numer driver ett företag, tror på att skapa långsiktighet som fokuserar på kvalitet och säkerhet för våra anställda genom att försöka skapa en årlig vinst. Men varför vi driver företaget och arbetar som teckenspråks- och dövblindtolkar är för att vi drivs av att erbjuda möjlighet för människor att ta del av varandras tankar och åsikter oavsett språk och kultur; att kunna vara med och bidra till ett tillgängligare samhälle för alla.

Upp