Det kom en fråga....

Det kom en fråga till oss om man kunde få lägga ut en text i sin helhet här på Dövhallen. Det tyckte vi var ganska självklart. Här är den.
 
Vill ni kommentera så var vänliga och gör det med respekt för skribenterna.
 
 
 

"Kännedom till SPSM:
För kännedom vill vi meddela att vi har sänt denna insändare till Dövas Tidning då vi vill uppmärksamma problemet. Vi tycker att ni också ska ha del av detta och hoppas på en intern utredning eller uppmärksamhet från er sida då enskilda anmälan via er skolpersonal hittills inte har hjälpt.

Insändare till Dövas Tidning, datum 2013-04-16. Kommer förhoppningsvis med i nästa tidning.

Är sexuella trakasserier mera OK inom dövskolan än det är i hörande skolor?

Vi är gamla dövskoleelever som HAR utsatts för sexuella trakasserier under hela skoltiden.
Vi har länge blivit kränkta med sexuella kommentarer, blivit uttittade i omklädningsrum, duschat tillsammans med gympalärare, pojkar och flickor tvingades att duscha tillsammans – även när vi var könsmogna. När vi blev större och tog mod till oss att ta upp det här med våra lärare så valde ni att inte tro på oss och berättade det istället vidare och vi blev utskällda av den berörda läraren.

En lärare har t.o.m. fått två muntliga varningar för sexuella trakasserier, nu så här i efterhand undrar vi HUR man bara kan ge muntliga varningar när det handlar om sexuella handlingar mot barn!?

Flera döva lärare och fritidsledare har också pratat öppet om sex, kommenterat våra kroppar och mobbat oss och våra familjer sexuellt. Vi var ofta bara 7-10 år gamla. Vi har idag insett att man influerat sexuella uttryck och en ”ok-känsla” i att kommentera andras kroppar redan som barn. Med det menar vi att vi sedan barnsben fått en alltför tidig medvetenhet om sexualitet och om hur vi ser ut. Några av oss har dessutom blivit utsatta för sexuella övergrepp hemma, och sen när vi kommer till skolan så utsätts vi för ännu mer sexuell exponering. Så det blir vardagsmat för vissa barn tidigt i livet och skolan ska vara en trygg miljö?

Flera minnen har etsats fast i oss, som när vi fick ställa oss på rad och gympalärarna tittade innanför shortsen på oss och se om vi hade trosor, hade vi det blev läraren förbannad och vi tvingades att ta av dem på grund av att läraren tyckte att det var äckligt. Manliga lärare gick in i flickornas dusch oanmäld och det hände i regel varje gång vi hade gympa. Är detta OK?

Svaret är enkelt – nej!

Ändå har INGEN tagit barnens oro och upplevelser på allvar?!
Vakna upp ledningen och all personal inom SPSM!

Alla ni lärare som läser detta och känner igen situationen - ni ska veta att ni är medskyldiga till sexuella trakasserier! Är er lojalitet till era kollegor större än ett barns trygghet i skolmiljö? Tänk er att som barn få uppleva sexuella trakasserier varenda dag! Agera!

Tyvärr har tiden passerat, ingen polisanmälan kan göras idag men vi hoppas att denna insändare kan leda till att man vaknar upp och har bättre och strängare kontroll inom dövskolan och pratar öppet om var gränserna går mellan barnen och personalen! För det här har faktiskt pågått i flera generationer.

/ Före detta elever "


Allmänt | |
#1 - - Elev på 80-talet:

Vi hade gymnastikläraren ifråga under lågstadiet innan hen bytte skola. Det var först flera år efteråt som man reflektetade över att vi faktiskt varje vecka i början av idrottslektionen blev tillfrågade att lyfta på shortsen/gympadräkten på sidan för att visa att det inte fanns några underkläder därunder. Som 7 åring gjorde man som läraren sa och visste inte bättre....
Har i efterhand hört mig för med både äldre och yngre elever (upp till 15 år yngre) som berättat samma sak när de mindes sina egna lektioner..
Tråkigt att detta kunnat pågå i flera skolgenerationer.

Svar: Det är systematisk trakasserier som pågått i flera skolgeneration PGA ingen vuxen satte stopp för detta. Sorgligt men sant. Nu hoppas jag att i och med det öppna brevet startar upp en diskussion om hur förebygger att barn blir utsatta. För precis som du skriver gör barn som läraren säger och inte kanske vet bättre, där ska vuxenvärlden kliva in och säga nej det är inte okej. Vi får hoppas på att fler vuxna hjälps åt och tar ansvar tillsammans. /Mia
None None

#2 - - Elev på 90-00-talet:

Nu dök verkligen alla flashbacks upp igen och jag förstod på direkten vilka lärare det handlade om.

Jag kommer ihåg när vi var på simskola så fick flickorna och pojkarna duscha ihop och vi tyckte att det var obehagligt och jobbigt. Men vi var tvungna att göra det medan gympaläraren tittade på. Samma sak var det på gympalektionerna, att gympaläraren tenderade att komma in i flickornas omklädningsrum och titta på oss medan vi duschade. Vi sa ifrån och vid ett tillfälle kommer jag tydligt ihåg att läraren svarade "Jag gäsp se er nakna" medan hen fortsatte stå och titta på oss nakna i duschen.

Jag kommer också ihåg att gympalärarna påminde oss flickor varje gång att det var viktigt att vi skulle ta med oss extra och rena trosor. Att vi MÅSTE byta trosor efter gympan för annars skulle det vara äckligt. Helt otroligt att det här pågått under en sådan lång tid.

Svar: Ja, det ör ofattbart. Om det finns bevis att det pågår än idag måste det få ett slut omedelbart. Helst igår. Går det att göra något tror du? /Mia
None None

#3 - - fd Elev:

Minns att min gympalärare på grundskolan stod och kollade på oss medan vi flickorna duschade.
Minns också att vi kände obehag för det och hen fick
TillTillsägelse och slutade på en gång. Men jag
undrar för helvete hur man kan ens komma på idén att kolla medan vi
duschade..
Rätt så obehagligt att en vuxen påklädd står och stirrar..

Svar: Det är inte OKEJ. Det är OBEHAGLIGT att en vuxen som är fullt påklädd står och stirrar på er som står i duschen. Fy vad ledsen och arg jag blir att det har hänt. EN gång är en gång för mycket. /Mia
None None

#4 - - Jenny/dövhallen :

Ni som kommenterat och berättat om flashbackar,och ni som inte gör det men som kanske sitter och funderar över minnen, som ni märker så är ni flera. Känner ni möjligtvis att ni skulle vilja prata med varandra? Med någon?
(Gäller skribenterna också) Hör av er här, anonymt eller inte,så bör vi kunna ordna något. Alla ska få berätta och reflektera,som känner ett behov av det!
Kram i natten!

Svar: Ja som Jenny har skrivit är ni välkommen att mejla till [email protected] så vidarebefordrar vi mail till det nätverk som finns idag så ni får kontakt med varandra.
None None

#5 - - Anonym:

Detta pågår än idag.
Har som föräldrar bråkat och t o m kontaktat rektorn flera gånger men inget resultat.
Jag är äcklad och trött på denna tolerans pga brist på lärare.
" Fritidsledaren bröt mot reglerna utanför skoltid "

:/ en förbannad morsa

Svar: Detta är fruktansvärt att läsa! Att en förälder som inte får gehör för sin oro och vill sitt barns bästa får stöd av skolledningen! Det är inte OKEJ! Vi alla står bakom dig! Sluta aldrig! /mia
None None

#6 - - Patrik Nordell:

Jag stöder er helt och hållet. Även om det är oerhört smärtsamt att riva upp gamla sår.

#7 - - Hörande:

Gud vad stört! Vi hade en vikarie på mellanstadiet som erbjöd tjejer att duscha på hans rum, påstod att det fanns en bastu och att han skulle basta med barnen. Han frågade de som var sist kvar i omklädningsrummet om var de bodde. Efter att vi berättat för vår klassföreatåndare följde hon med på nästa gympalektion och det var inte populärt. De skrek på varandra och sen hade vi inte den vikarien mer. Men att sånt får pågå år efter år och att inte vuxna runt omkring tar sitt vuxenansvar? Polisanmäl, följ med på lektionen, berätta på din arbetsplats varför du är frånvarande!! Döva barn är extra sårbara och det ska inte få hända någon!!! Bra att det kommer upp så ni kan tala om det och gå vidare. Kramar

Svar: Tack för din berättelse! Fantastiskt att ni tog tag i detta och klassförståndaren gjorde helt rätt i att konfrontera vikarien. Du sa viktig sak, vuxenansvar! Det är det vi efterlyser i skolorna. Detta är oerhört SVÅRT att prata om, men nödvändigt för att kunna gå vidare och få upprättelse på något sätt att det som hänt dom är fel. Tack för dina tankar kring vuxenansvar och hur en förälder kan hantera detta. /Mia
None None

#8 - - Svenne:

Hej alla! Jag vill tala om för er att det är MÅNGA som under min yrkeskarriär har berättat för mej om olika typer av Övergrepp i dövskolan eller elevhem. Det som här tas upp avser sexuella övergrepp. Sex övergreppen har även skett mellan elever där äldre elever förgripit sig på Yngre. Vill vidga detta lite till att också inbjuda dem som utsatts av kamrater.
Internationellt finns många studier av sexuella övergrepp bland döva. Danmark gjorde en sådan studie, liksom Norge. Sverige vad inbjudan att delta på 90- talet men SDR tackade mej att delta. Vad som verkar tydligt i de studier jag tagit del av är att:
- ex övergreppen jag varit värre än motsvarande övergrepp bland "hörande"
- Dessa tycks genomsnittligt ha skett i yngre åldrar, än motsvarade genomsnittsåldrar bland "hörande"

Varför då döva?? En förklaring man angett är att barn i stark beroendeställning är lättare offer för pedofiler. Och döva barn blir lätt offer, då de förutom att vara barn, också är beroende av vuxna språkligt, har svårt att berätta hemma då föräldrana inte fanns nära, inte kunde tsp, och när någon vågade berätta blev de tidigt misstroddes som "fantasier" då det ställdes mot vad personalen sa..

Bl.a Canada har gjort en stor studie kring detta, och även tagit med andra typer av övergrepp som tex "hot/våld" och alla som gått i dövskola vet ju att det förekom hot och våld av olika slag tex hot om att man inte fick vara med o leka om man inte delade med sig av godis paketet man fick hemifrån. men också ex på Våld av Talpedagog som använt vässad blyertspenna vid korrigering av tungrörselser i talövningar.
Det är Hög Tid att detta kommer upp, och jag hade hoppats på att en sannings kommission skulle ta upp detta och dövas berättelser skulle komma fram. Det verkar nu som att regeringen har satt stopp för fler sanningskommissioner. Märkligt, för mycket av det som skett har skett under STATLIGT ansvar. Fortsätt kämpa!! Svenne

Svar: Hej Svenne! Ja det är fruktansvärt det som har hänt och kanske sker fortfarande idag. Oerhört viktigt att alla drabbade får något sorts upprättelse att det som hände dom var absolut inte okej och att vuxenvärlden har brusit i sitt ansvar att skydda alla barn som de ska göra. Det finns många vuxen som har uppmärksammat och skyddat, det får vi inte glömma heller. Nu börjar alla dessa berättelser träda fram och viktigt vi som utomstående tar vårt ansvar genom att tro på berättelserna, lyssna och stötta! Tack för din kommentar! /MIa
None None

#9 - - Lena:

Det är bra att detta kommer fram men det har även kommit upp då och då men ingen har liksom tagit det på allvar. När programmet om att en präst som förgrep sig på 200 döva pojkar i USA så tänkte jag att det kanske kommer upp här i Sverige igen men jag fick en kommentar att sånt inte händer i Sverige utan bara i USA och bara bland katoliker... Det gjorde mig så förbannad. Jag hoppas att de som nu går ut med det faktiskt får stöd av alla och främst stöd av SDR. Det är viktigt att de känner att de har skydd runtom sig och inte bara utelämnas sårbara. Det har hänt på alla dövskolor och fortfarande sker det än idag. Vuxna förgriper sig på eleverna och även som Svenne säger mellan eleverna. Det är dags att vi alla tar tag i det.

#10 - - Hen:

Jag har hört historier om manliga gympa lärare från Manillaskolan. Tjejer är idag mellan ~20-30år gamla. Det finns säkert många historier att berätta, dom som har varit med om det.

Därför är det extra viktigt att man ska ha både kvinnliga och manliga gympalärare för att undvika missförstånd eller "konstiga" upplevelser. Att bli felaktigt anklagad kan bli en allvarlig sak!

Birgittaskolan. Jag minns en tjej som berättade att det var en vuxen person som var lärare eller gympalärare (minns ej) som var extra påflugna och uppförde olämpligt mot dom som anses vara sötare än andra. Medan pojkar och tjejer som ansåg som mindre attraktiva inte inte har upplevt problemet. Jag tror det är flera som känner till läraren men han kom undan.

Jag tror det fanns problem men ingen vill lyssna eller gå vidare med saken.

Det är viktigt att ni även hänvisar andra alternativ om vill anmäla eller prata om det. Lägg upp andra kontaktadresser om inte vill endast vända till er. Dövas värld är liten och det är lätt att folk pratar lite för mycket och det kan bli fel.

Upp