Tillgänglig för alla?

Tillgänglig för alla?

Fotbolls EM pågår nu i Sverige. Imorgon spelar Sverige kvartsfinal mot Island. Det är jättespännande tycker jag. Fick veta först om EM förra året då min vän fick finalbiljett i födelsedagspresent och vännen blev superglad. Jag tänkte bara att det är roligt för henne. Inte mer än så. När det var dags för sverigematch hörde vännerna av sig och ville kolla fotbollen ihop. Någonstans inom mig växte nationalitet trots mitt minimala intresse av sport och jag sa absolut ja! Vilket ledde till att Jag följer matcherna, tidningarna och diverse diskussioner i sociala medier. Fotbolls EM är faktiskt inte så dumt. Speciellt nu när Sverige går vidare.

Som jag sa så är jag inte riktigt insatt spelsättet osv. Det är bara att jag fick en sorts gruppkänsla och vill att Sverige ska ta sig vidare. Dövas hus brukade vanligtvis hålla öppet när det är sverigematcher. Jag tänkte inte på att dövas hus har stängt hela julimånaden. Förrän under första sverigematch ifrågasatte mina vänner om att varför Dövas hus inte höll öppet för sådan match?

Någon sa att det pågick golvslipning därinne i verksamhetslokalen. Okej! Men det bestämdes visst inte flera månader i förväg. Däremot med EM var det klart sen mycket tidigare. Jag ville höra av mig till SDF och hephata kanske via facebook och fråga hur de tänkte. Men jag insåg att det var mitt i sommaren och jag har redan gjort upp mina egna planer dvs inte kunna komma till föreningslokal när det är dags för sverigematch. Det kändes inte rätt att klaga om något som jag inte själv kan komma.

Däremot ville jag skapa diskussioner så att det inte skulle upprepas igen. Någon frågade mig om jag tror att folk kommer till dövas hus? Jag blev upprörd! Sånt bör man inte ens resonera tycker jag! Tänk på tillgängligheten som vi alla strävar efter i samhället för oss döva. Vi är mycket liten grupp och ändå vill vi att det ska vara tillgängliga för oss. Jag anser om man håller öppet för att Zlatan ska spela så bör man hålla öppet även när Schelin ska spela – ännu mer nu när Sundhage är på Sveriges sida!

Jag vill inte Stockholm dövas förening och IK Hephata illa. Jag är mycket stolt över dem och tror på att vi alla är mänskliga. Jag hoppas att till nästa gång när dessa spelare spelar i något viktig match så kan jag komma till dövas hus och titta på match i storbildsskärm.

Tack för mig och håller tummarna att Sverige vinner guld i Sverige!

Mindy


Allmänt | |
#1 - - Isabel:

Jag har fått för mig när jag deltog på ett föreningsmöte på Dövas Hus där diskuterade då man över en punkt om varför det är sommarstängt under Juli-månaden, och det var några äldre medlemmar som tyckte att det skulle vara öppet några gånger under Juli - med tanken på världstillgänglighet för alla döva och hörselskadade turister och till med t.ex eller någon speciell tillfälle att ha öppet i Dövas Hus.

Men det bestämdes att det skulle hålla sommarstängt, och ingen golvslipning diskuterades då om - om jag minns rätt - och det stängs i Juli på grund av " att det är nästan ingen som kommer " och att kansliet / personal har semester.

Så har jag fått tolkning - under möteskvällen då - några äldre blev lite besvikna - och en notering togs upp med i nästa.

Isabel

Upp