Vad män får ut av jämställdheten

Jämställdheten är en sak som berör alla, i alla grupper i samhället.
Det är hög tid att man funderar på vad de olika könen vinner på jämställdhet, just i det här fallet, vad män får ut av jämställdheten. Det finns material att tillgå om man vill ta reda på vad jämställdheten kan göra.
 
Är man nyfiken och vill veta mer specifikt vad just män kan få ut av att kvinnor och män blir jämställda, så finns det inte så många källor eller funderingar kring detta. I dagens samhälle är strukturen uppbyggd på att män beslutar och har makten, även om det finns många kvinnor som har politiska positioner. Är det jämställt då idag? Nej inte än, men vi är utan tvekan på väg åt rätt håll. Män behöver lämna ifrån sig makten, ja vi skall dela på makten.
Kvinnornas enda ställe där de har större makt än män, i dagens samhälle är i familjen.
Det sägs att det är svårt att lämna ifrån sig makten, eftersom man får mycket som man vill (t ex mansdominerande yrkesgrupper har högre lön än kvinnodominerande yrkesgrupper). Ska man tacka nej till förmånerna man får bara för att samhällets makt ligger i det kön du har? Det är en fråga som du kan fundera över och gärna prata med dina nära och vänner, diskutera vidare! För faktiskt så handlar jämställdheten om att alla är lika.
 
    Det finns arbetsområden som män inte söker sig till, t.ex. vård och omsorg, speciellt om det handlar om att arbeta på golvet som t.ex. vårdbiträden, sjuksköterskor (jo det finns fler och fler manliga sjuksköterskor) eller undersjuksköterskor.
   Ett annat område är inom barnomorgen, dagis, nattis eller förskola samt lågstadielärare.
   Vad beror det på?
   Skulle det bli skillnad om lönen höjs till i samma nivå som målarlärling eller elektriker, eller handlar det om fördomar att män passar inte jobba med att vårda människor.
 
Sjukvården är inte så jämlik.
 
   Det finns underlag som visar att kvinnor med övervikt lättare får hjälp än män, de får behandling eller operation.
   Om mannen eller kvinnan är sjuk, så räknar sjukvården inte med deras partner på samma sätt. Är mannen är sjuk, så bjuder de in anhöriga med i samtal med sjukvården men om kvinnan är sjuk, så bjuds den anhörige inte in lika ofta. Normen är alltså att män skulle vara mindre intresserade av att vårda sin sjuka fru. Kvinnor får lättare antidepressiva medlen än män och vården har nu själva ställt sig frågan om de underbehandlar män. Normen är sådan att det är svårare för män att söka hjälp eftersom det inte är manligt, och vården tar inte män på allvar när de visar att de mår psykiskt dåligt?
 
    I Sverige är normen att pojkar är bättre i teknik än flickor, men det intressanta är att i Sydostasien är det tvärtom, ja där är normen att flickor är bättre än pojkar i teknik.
   Liksom här och där syns det i betyget, och i provresultaten.
Om lärarna behandlade pojkar och flickor på lika sätt, så skulle båda grupperna bli framgångsrika i de ämnen de tycker bäst om, inte bara för att man är pojke/flicka och därför förväntas glänsa i vissa ämnen.
 
*   *   *
 
   Familjen är antagligen det enda maktforumet i samhället där kvinnor kan ta makten, och kontroll.
  
Ni vet, det är mamman som egentligen bestämmer i familjen!
   Titta på sitcom TV-serier från USA – det är uteslutande så att mamman i familjen egentligen bestämmer, och räddar familjen när pappa strular till det. Solsidan är ett annat ex, där kvinnorna egentligen styr hemmet.
Männen har inget att komma med.
Pekpinnar hit och dit om allt, precis som det kan vara i arbetslivet för kvinnor.
 
   Män i medelåldern, säger ofta att de önskar att de fick vara hemma mer med barnen när de var mindre. Idag kan man dela på föräldraledigheten, men det blir kvinnor mestadels på grund av ekonomin för pappan tjänar oftast mer. Det är en ekonomisk förlust om pappan stannar hemma, man får mindre pengar. Det finns en slags acceptans i samhället som säger att män är sämre lämpade att ta hand om barnen/familjen, ja kvinnor är helt enkelt bättre lämpade för det. Det är vansinne, det är samma sak att säga att kvinnor inte kan vara chef eftersom män är bättre lämpade för det!
 
Männen ska givetvis ha rätten till halva makten i hemmet.
 
Kvinnorna får lämna ifrån sig halva makten över familjen, medan män får lämna över halva makten i samhället. Livskvaliteten blir bättre. Det kom en rapport häromdagen som visade att män som inte lever i jämställda förhållanden mår sämre än de som lever i jämställda förhållanden, och sämst mår de som inte själv känner att de lever jämställt.
Hedvig Ledung
 
Allmänt | |
#1 - - Ola Lundström:

Amen!

#2 - - Casper:

:) fin artikel. Här vill jag dra jämställdheten lite längre ut - nu som vi är överens om att biologiska skillnader finns. Jag tänker som du - det ska vara lika för alla. Men samtidigt - dessa biologiska skillnader kan ge varje kön en förtrinn inom en viss område. Att försöka utplåna dessa skillnader, istället för att utnyttja dessa skillnader så att det gynnar ALLA - är inte det värt att tänka på ? Givetvis ska det vara så jämställt att alla får lika möjligheter och villkor att nå den mål alla har satt för sig själva. Man får sluta leta anledningar till varför man inte får en viss arbete - det beror endast på att du inte passar till det - då får man se sig om efter nåt annat.

#3 - - Hedvig:

Roligt att du tyckte artikeln var fin. Jag anser inte att det finns biologiska egenskaper till vardera könet, de skillnader som finns är kvinna - man samt män är starkare och större. Mer än så är det inte. Därför bör alla uppmuntras att jobba i det område de vill jobba. Inte för att de passar att jobba där p g a könet. Det finns ingen biologisk förklaring till att män får högre positioner samt bättre betalda jobb i arbetslivet.

#4 - - Sara:

Visst finns det skillnader, det går inte att förneka att kropparna ser olika ut. Men, det som spelar någon roll är hur man värderar dessa skillnader. Av någon anledning så har man knutit vissa egenskaper till ett kön och bestämt att det ena är bättre än det andra. Det finns precis lika stora skillnader inom könet som mellan könen på hur personer är och ser ut. Det finns många män som mår dåligt över att inte kunna leva upp till normen om hur en man ska vara. Det finns lika många kvinnor som inte lever upp till normen om hur en kvinna ska vara. Hade vi haft ett jämställt samhälle där normerna om hur män och kvinnor ska vara (noll baserat på det biologiska egentligen) inte varit så starka tror jag att många människor hade mått mycket bättre. Ett sådant samhälle tillåter människor att vara den de är, och de slipper försöka leva upp till något bara för att de förväntas det utifrån sitt kön. Det hade varit lättare för kvinnor att ta sig in i styrelser och det hade varit lättare för män att välja att arbeta inom vård och omsorg, utan att möta massa fördomar från andra.

#5 - - casper:

Ja. Män är starkare. Kvinnor kan föda barn. Det är biologiska förtrinn. Jag har inte bekräftat information kring det jag nu skall skriva om. Polishögskolan är en fin exempel. Män möter hårdare antagningsprov än kvinnor. Varför? Borde inte våra poliser vara de bäst lämpade och ha fysik att klara av svåra situationer. Den här ojämtställde antagningsproven gjorde så att fler kvinnor blev polisar. Frågan är... Vem eller snarare vilka kön är överrepresenterade när t.ex det brytar ut kravaller i samband med en fotbollsmatch. Jag tycker oftast jag ser en klar majoritet av män där. Medan inne i polishuset ser jag en mer jämställd miljö. Kvinnor är mer representerade vid annan typ av kriminalitet. Men när det kommer till just extrema uppgör så är det fler män som rycker ut. Deras biologiska styrka ger dem den förmågan att klara av sådana situationer. Såna skillnader borde vi kunna acceptera. Vi behöver inte vara jämställda helt ut i spetsen :-)

#6 - - Sara:

Casper, om det nu är så att fler manliga poliser engageras vid till exempel kravaller, är du säker på att det är för att de är starkare? Det kan lika gärna vara så att man väljer män till de uppdragen bara för att de är män, det vill säga bara för att man tror att män är starkare än kvinnor. Vad är hönan och vad är ägget?

Det kan också vara så att man väljer manliga poliser till sådana situationer därför att man vet att de personer som är stökiga kanske inte har lika stor respekt för kvinnliga poliser. Då handlar det ju inte om de manliga polisernas styrka, utan om något annat nämligen människors fördomar om kön...

Vad jag vill ha sagt är att det finns inget som egentligen säger att den som är starkast är den bästa polisen.

Antagningen till polishögskolan kanske också bygger på fördomar om kön... Vet inte riktigt hur antagningen ser ut. Det mest rättvisa vad gäller styrkeprov borde väl vara att använda %. Det vill säga om jag ska lyfta ngt måste jag kunna lyfta en viss % av min kroppsvikt. Det skulle innebära att många kvinnor skulle behöva lyfta tyngre än män som väger mindre än dem. Bara en tanke...


Svar: Har missat flera kommentarer här i hallen ser jag. Vilka bra svar och resonemang du ger, Sara. Du kanske vill skriva något här i hallen? Du är så välkommen med vad som helst!/jennyS
PS Alla kommentarer som ges här är intressanta, det är de verkligen, på sitt sätt. Samtliga är välkomna, också förslag på inlägg. DS
None None

Upp