Mailaktion till Förskolenämdens ledamöter i Örebro Kommun

Ämnesrad: Jag är djupt oroad för teckenspråkets ställning i förskolan i Örebro

Hej,

Snart ska du som ledamot i förskolenämnden i Örebro Kommun diskutera om turbulensen kring Kattungens framtid. Förespråkarna från förvaltningen för en flytt till Klöverängens Förskola säger att skälen till flytt är bl.a. att döva, hörselskadade och barn med cochlea implantat får flera kamrater och möjlighet till språkbad i och med att det finns många barn i samma förskola i Lillån än vad de kan få i Kattungen i Öster.

Jag undrar om du, ledamot av förskolenämden, har förstått vilka barn förvaltningen pratar om? Barnen har hörselnedsättning i olika grader och har valt Kattungen just därför att det är mindre grupper, och en teckenspråkig miljö samt att de får vara med döva teckenspråkiga förebilder (pedagoger) och det finns en naturlig teckenspråksmiljö i och med att Kattungen finns på samma plats som Birgittaskolan. Det har sagts bland annat att ”vi byter bara väggar, golv och tak” om flytten. Det visar på stor okunskap i frågan om hur en språkmiljö byggs upp.

Jag ser också en bristande respekt för dövhistoria, dövkompetens och kunskaper om teckenspråkets värde när flytten marginaliseras till golv, väggar och tak. Dessutom har det sagts från förvaltningen om att det används för mycket teckenspråk i nuvarande verksamheten. Under hela processen har det tydligt framkommit att förvaltningen och tjänstemännen saknar kunskap om teckenspråket och dessutom marginaliserar teckenspråkets betydelse som kommer att bana väg för oralismens framfart i Örebro Kommun. 

Så när du diskuterar denna fråga tisdag 9/6, glöm inte att Örebro Kommun utropat sig till Europas teckenspråkiga huvudstad och med den medföljer ett visst ansvar, att kommunen ska kunna erbjuda en barnomsorg på svenskt teckenspråk i en teckenspråksmiljö med omedelbar närhet till Birgittaskolan. Den är Örebro Kommun på väg att förlora.

Jag skulle önska att du som ledamot stoppar Kattungens flytt inför hösten 2015 omgående.

Tips på information som jag rekommenderar er att se och läsa:

http://barnhorsel.se/

http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2003/horselklasselevermarbastiskolmiljomeddovakamrater.5.6ed81c73115854e80a380001617.html

https://vimeo.com/118001701

Kattungens Facebook sida -https://www.facebook.com/Forskolankattungen

Vänliga hälsningar

Ditt namn (för- och efternamn)

 

Skicka till: (en mail per per person)

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

Allmänt | | Kommentera |
Upp