Schönströmsstipendiaten Jenny Nilsson

                                                             FOTO: Malin Söderberg

 

Årets Schönströmstipendium har getts till Jenny Nilsson som sedan tidigare har en kandidatexamen i internationella relationer från Stockholms universitet, och som nu läser en masterutbildning i Mänskliga rättigheter vid Göteborgs universitet. Jenny är 25 år och kommer från Piteå och Örebro, och som just nu är på väg till Göteborg från Malmö därifrån hon flyttar sina studier på grund av tolksituationen.

 Om sina studier i internationella relationer och vad det innebär att läsa mänskliga rättigheter på masternivå säger Jenny att internationella relationer är ett mycket spännande ämne, och att man bör hänga med i vad som händer i världen för att läsa ämnet. Jenny kan numera, efter tre års studier, bättre kritisera och förstå vad tidningarna skriver eller inte skriver om, och tillägger att det är klart att ett genuint intresse också behövs men att hon tror att alla som läser det hon gör skulle bli intresserade av internationell politik.

Det är något som berör människan på alla plan.

Den som studerar internationella relationer och mänskliga rättigheter kan sedan arbeta med i princip vad som helst, säger Jenny. Man kan till exempel bli diplomat, handläggare på internationella organisationer, och arbeta inom politiken. Bland annat. Själv drömmer  FN-fantasten Jenny om att kunna påverka inom FN.

Jenny har valt att läsa på masternivå för att få ett användbart verktyg som hon tror att hon kommer att få mycket nytta av senare. Speciellt när Jenny gärna vill arbeta med döva och funktionshinderspolitik där hon kommer att kunna hämta ut mycket från vad hon vet hur kvinnor och ursprungsbefolkningen har arbetat för sina rättigheter och vilka argument de har använt.

”Vi döva har fått ett kraftfullt dokument i Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, detta dokument vill jag utveckla och arbeta med.”

Som döv har man ofta den fördelen att man är van att tänka gränslöst och att umgås internationellt, och för Jenny är det en fördel i hennes studier. Hon har rest och mött döva i deras vardagliga liv och i andra sammanhang och därifrån fått större förståelse för kulturella skillnader och likheter och det har hon sedan kunnat relatera till det som de läser i utbildningen. Som ett exempel är att man kan relatera till de döva hon mött i utvecklingsländerna och fundera på hur man kan arbeta för att inkludera dem när de på universitet diskuterar utvecklingsfrågor. Det är en stor fördel att vara en världsmedborgare, som vi döva är, när man studerar internationella relationer! 

Eftersom Jenny är så kunnig inom internationell politik och vi lever i en orolig värld där vi alla undrar vart vi är på väg och vad som ska hända imorgon passade jag vår gemensamma fråga till henne.

Vi lever ju i en alltmer global värld. Kan du säga något om vart du tror världen är på väg(i världspolitiken), och vad du tror om Sveriges plats i den världen?

”Sverige behöver vara mer tydlig med vilken utrikespolitik vi vill ha. Inte många svenskar är medvetna om till exempel vår starka ställning inom vapenimporter där vi säljer mest per invånare samtidigt är vi ofta FN fanatiker och tror på effekten som kan fås utifrån FN. Sverige behöver alltså sluta med vapenimporterna och ställa större röst på utrikespolitiken. Jag gick just och såg Palme-filmen där Palme var en som vågade säga ifrån och försvara svenska välfärdsvärderingar en sådan typ av politik skulle Sverige behöva nu. När det gäller oss döva så tror många att Sverige har en bra ställning inom funktionshinderspolitiken men där har Sverige halkat efter. Genom mina resor har jag sett många länder som har bättre ställning än oss i många områden tex politiskt medverkan inom olika parlamentsledamöter. I dagens globaliserade värld tror jag att det är ett fördel för oss döva. Vi tar redan fördel av detta genom vårt starka gemensamma påverkansarbete både nationellt och internationellt och det kommer att löna sig senare på grund av vår vilja att samarbeta över nationsgränserna.”

  

Tack så mycket, och lycka till med ditt gränslösa arbete!

 Jenny Schöldt

Allmänt | |
#1 - - Charlotta D:

Underbar artikel! :D

#2 - - Gunilla WL:

Härligt och läsa för du skriver så bra!!


Svar: Tack, det blir jag glad av att läsa /jenny
None None

#3 - - Johanna F:

Bra skrivet om Jenny Nilsson! Kul att du skapat den här bloggen och det är PI bra ide ang. bloggens namn! ;)

Svar: Tack! Och kul att du gillar bloggen och dess namn; det är dock verkligen inte bara jag som bildat den, vi är flera stycken. Hoppas du fortsätter hänga här, det är det dövhallar är till för
None None

#4 - - Isabel:

Fantastiskt, och jag är stolt över henne, den människan, ungkvinnan och med stor vilja för världen och förändringar!

Bra skrivet, Jenny!

Svar: Tack Isabel! Ja visst är det spännande med en sån som Jenny Nilsson!/j.
None None

#5 - - Oskar Fredrik:

En välskriven artikel med många kärnfulla ord. Skön läsning om Jenny Nilsson och hennes framtida utveckling.

High Five, Jenny S!

Upp